Beskäring

Beskärning av Solaris, 50 st. Skurit ner till tre knoppar, som man ska första vintern. Det ser ut som om hälften har tagit stryk av den extrema kylan i vinter. En del ser väldigt gröna och friska ut i veden medan andra är mer brungröna. Vi får räkna med att ersätta dessa i slutet av maj, då ser vi vilka som slår ut.
Tanken var att ta sticklingar på allt ris, tyvärr blev det inte mycket av ris som kunde användas. Tur att vi fått tag i lite på annat håll. Nu har vi gott om Phönix, Solaris och Nero i en spann med sand. Vi hoppas på rötter inom ett par månader. Nedersta knopparna pillades bort för att stimulera rotsättningen. Spannen står svalt, ljust och fuktigt.

Det blev två-års-beskärning på de fem Rondo och två Phönix. Vinstockarna runt om stängslet fick också dig en klippning, samt de tre mot husfasaden - här står en Nero, en Solaris och en Sevyal Blanc.Vi trädde på fiberduksstrumpor på alla stockarna för att skydda knopparna mot sen vårfrost. De kommer få sitta kvar ett par månader tills i början av juni då alla frostrisk är över.


Uppmätningen av nya rader påbörjades. I mitten av april ska vi gräva och flytta stängsel och göra plats för ytterligare 50 stockar. Vi har fått ny leverans av vinodlingsstolpar, trådspännare och diverse utrustning. Nästa beställning blir själva växtmaterialt. Den kommer i mitten av maj och bestå i huvudsal av Riesling. Plantorna är krukodlade och ska hålla 50-60 cm.


Vi hann även med lite röjning av sly och stora träd som tog sol och som stod i vägen för de nya raderna. Kvällstid drack vi viner från Australien, Frankrike och Tyskland.


Kommentarer