Italien


Toscana och Ligurien 4-8 oktober 2011
Det börjar bli tradition för vissa i Vinbacken Crew att göra en vinresa på höstkanten. Denna gång blev det Italien och provinserna Toscana och Ligurien. Då resan var begränsad hann vi så klart inte alla vindistrikt inom dessa områden, men vi har i alla fall skaffat oss referenser i bl.a. Chianti och Colli di Luni. Druvorna Vermentino, Verdicchio och Sangiovese har vi nu mer koll på.
Första dagen blev det besök i bergsbyar som Volterra och San Gimignano, och vidare till ett underbart Bed & Breakfast. Kvällen bjöd på långbord och mycket mat - och vin så klart, med lokalt vin i karaff från vinodlingarna runt hörnet.
Vi hade inte riktigt bestämt någon vingård som vi skulle besöka förutom Cantine Lunae utanför La Spezia. Det blev således spontana besök där känslan fick bestämma. I alla fall utom ett höll den strategin hela vägen. Chianti Classico på Sangiovese är bra, och ännu mer intressanta är de om de har några år på nacken. Vi körde runt en dag och provade viner märkta med en svart tupp och rosa etikett runt flaskan. Favoriten blev Fattoria Casaloste. Familjärt och välgjort vin.

Ett spännande och vackert landskap är Cinque Terre i Ligurien, precis norr om La Spezia. Här ligger de fem byarna på rad och man vandrar lätt mellan dem. Vi gjorde dock inte de mest turisttäta stråken utan tog en avstickare rak uppåt i stället där vi hamnade på en provning där vi fick reda på allt om dessa kustnära och väldigt små vinodlingarna som klättrar på bergssluttningarna ovanför havet. Den stora smakupplevelsen var deras Sciacchetrà. Detta vin är gjort på torkade druvor av Bosco, Albarola och Vermentino. Härligt komplext och sött.

 

Ett annat besök som lyckat var den lilla vingården Santa Caterina i Colli di Luni. De producerar ca 30 000 flaskor per år och odlar på 7,5 ha. Allt är helt ekologiskt och biodynamiskt. Vi blev inbjudna och fick gå runt i vinkällaren och sen prova deras Vermentino 2010. Just denna årgång var speciell och har gett vinet väldigt olik karaktär mot vad Vermentinodruvan annars är brukar ha. Vi samtalade om druvor, tillverkning och vinodling i Sverige (vilket en av ägarna tyckte var extra spännande eftersom hans far var född och uppvuxen i Sverige). 

Italien är ett stort vinland, det kommer man inte ifrån. Traditioner är viktiga och det speglar vinerna. En del viner är dock nästa för lokala för att vara möjliga att förstå, vi kunde helt enkelt inte tillräckligt med druvsorter för att kunna avgöra hur bra vinerna var. Några nya bekantskaper blev t.ex. Colorino, Canaiolo, Avana, Bosco och Albarola. 
In emellan alla vinprovningar och vingårdsbesök satt vi i den grå, lånande Fiaten, åt härlig mat, badade, sög i oss solstrålar och umgicks. Denna vinresan var riktigt bra och med tanke på att vi har en del kontakter i trakterna så lovade vi att komma tillbaka, både till vinerna och till familjen.
Det kommer definitivt att bjudas på en provning i Vinbacken i höst/vinter med italienskt tema där vi delar med oss av vår resa.

Kommentarer