Björksavstappningen blev tradition


När man upprepar något en tredje gång sägs det bli en tradition. Så av tradition tappade vi världens bästa björkar på sav även denna vår. Cirka två veckor innan lövsprickningen, då saven står som högst, lär det vara bästa att tappa. 

Från fredagskväll till söndag förmiddag tappade vi 12 ståtliga björkar på totalt 140 liter. Det är en rejäl ökning sedan förra året då vi endast tog 50 liter. Eftersom Björk 2011 blev en mindre succé hade Vinbacken redan bestämt sig för att öka produktionen. Så nu har vi kört igång med Björk 2012!


Vi har utvecklat vår tappningsmetod och kör numera med dunkar och slang från specialgjorda pipar. Men vi använder naturligtvis även våra spannar från Kananda och gör det "Canadian style". Både funkar väldigt bra, men klart lättare att bara skruva på en kork på en full dunk och tappa vidare.


 140 liter pinfärsk björksav. Vi skålade denna förmiddag i ren sav för hälsans skull!
Ett av många moment (vi både eldade friskt och byggde trall) denna helg var blindprovning av två päronvin, Möllans Päron (Vinbacken 2011) vs. Kiviks Päronvin. 9 deltagare blev det och resultatet blev 7-2 till Vinbacken! Många tyckte Kivik hade för sött vin och för tillgjord päronsmak. Möllans Päron segrade alltså och det sporrar oss till fortsatt fruktvinstillverkning.För att nämna något om vår vindruvsodling så går den framåt. Det ser okey ut bland stockarna och knopparna har börjat svälla. Vi planterade 4 nya Solaris, tvåårsplantor, för att ersätta de som gått ut. Det är tur vi har andra råvaror att jobba med i väntan på första druvskörden. Om den blir 2013 eller senare, det får vi se. Så länge har mikrobryggeriet Vinbacken ändå fullt upp med vintillverkning av saven.

Kommentarer