Nya rader och björksav


Uppmätningen klar och allt redo för utvidgningen. Grävning av ny uppfart till Vinbacken samt två nya rader. Med hjälp av skicklig grävmaskinist och traktorgrävare gjordes jobbet på två timmar. De två nya raderna gjorde vi lite längre än själva området för att kunna utöka ytterligare nästa vår.


Vi körde upp med morfars gamla traktor, M. Ferguson 1954 (bensin), i backen för första gången. Det var en trevlig känsla! Det blev några rundor med välkomposterad hästskit för att höja den organiska halten i jorden. Tillsammans med kornad kalk (20 kg) fräsdes det ner i de raka fina raderna.


Vi måste höja pH från 5.4 till ca 7 enligt jordanalysen där uppe i odlingen. (Där nere har vi bra pH-värde på 7,2) Vi kommer behöva kalka både vår och höst under en lång tid framöver. Vi kommer göra nya jordanalyser nästa vår för kontroll. Den gamla raderna fick också 20 kg kalk på sig. För att välkomna våren tände vi på en stor brasa med ris och annat skräp från olika verksamheter.Vinerna vi drack denna gång kom från Chile, USA, Italien och Sydafrika.


Sidan om vinodling har vi även börjat med savtappning. Utrustningen har köpts in från Kanada. Vi tappade 3 björkar från fredag kväll till söndag eftermiddag och fick ut mer än 25 liter fin sav. Makalöst! Vi kommer plantera sockerlönnar i slutet av maj för att kunna får riktig lönnsirap. Men i väntan på detta (20 år kanske?) så övar vi oss på björkarna. Vi har fyra stora björkar på tomten. Dessa har nu lämnat sitt bidrag och vi har korkat igen dom små borrhålen. Det sipprar fortfarande lite, men det lämnar vi till myrorna. Nu kokar vi sav hemma på spisen och förhoppningen om lite söt sås till pannkakorna är stor.Från ett av koken, på 7 liter sav, blev det knappt en deciliter sirap. Den smakar sött, skog, citrus och björk såklart.

Kommentarer

  1. Tack för att ni Vår familj har precis varit ute och hämtat hem några liter och druckit och njutit av saven.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar