Vin i Kroatien


För att lära oss mer om vin i världen damp ett par av Vinbackens arbetare ner i Kroatien en semestervecka i augusti. Vad kan vi säga om detta då? Kroatien är ett vinland, helt klart. Vinerna är inte de mest spektakulära vi provat, men intressanta. Ofta en låg syra, vilket gör de lite fadda i smaken. Vinet är ofta väldigt billigt, från en femma per glas. Ofta får man ett par isbitar i de lokala, vita vinet, helt okej i värmen.

Vinodling på ön Vis
En av de vanligaste vita druvorna heter Vugava och ger lätta, smöriga viner med låg syra. En av de vanligaste röda heter Plavac och ger ett mustigt, fruktigt och violsmakande vin. De vita håller strax över 12% och de röda strax över 14%.

Vi har mest druckit vin från ön Vis där vi även åkte omkring bland vinfälten och studerat odlingarna. Vi såg alt från raka strukturerade odlingar, med ogräsfria mellanrader, till vilda stockar som slingra sig upp från marken med ogräs högre än själva stocken. Vissa vinfält var helt övergivna, varför?

Kroatiskt vin finner man endast i beställningssortimentet på Systembolaget. Det kan vara värt att prova ett lite dyrare för att dyka djupare ner i Kroatiens gamla vintraditioner.Vinprovning en kväll hos den lokala vinmakaren i Komiza. Han var försupen och icke engelsktalande, vi var nyfikna och och ville veta vilka druvor det var vi prova, vilken årgång osv. Det blev ett märkligt möte, men ett gott minne.


Kommentarer