PenedesTvå spejare från Vinbacken Crew gjorde en häftig hösttripp, till ett av Spanien bästa vindistrikt, för att komma på djupet av ett vinland som ännu var oupptäckt för dem. Vingårdsbesök, vinprovningar och vinstockar var i centrum dessa dagar.


Spanien i början av oktober. Flyg till Barcelona, sen liten bil väster ut till vindistriktet Penedes. Vad månde det bliva av detta? Tillsammans med spännande vinbarer i centrala Barcelona blev det bara bättre och bättre för varje dag som gick.Monvinic - bästa vinbaren i Barcelona enligt Vinbacken. Här finns över 3000 flaskor i källaren, målet är 6000 om något år. Varje dag kan du välja på 20 viner på glas, när en flaska tar slut ersätts den med en annan likvärdig. Detta gör att vinlistan ändras kontinuerligt och att besökarna hela tiden får nya upplevelser. Här kostar ett glas från 20:- och uppåt. Den äldsta flaskan i källaren är från 1795 och kostar en förmögenhet. Man beställer lätt via en digital skärm där all information finns om respektive vin. Modernt, mysigt och massor av känsla. Att den även finns ett vinbibliotek, somelierer i varje hörn och jazzmusik på trivsam nivå gör inte saken sämre. Här drack vi vin från olika delar av världen, för de nästkommande dagarna skulle det bara bli spanskt.Det blev tyvärr inget besök på Xampanyerias på för att uppleva flödande Cava. Efter över 20000 steg och stängda portar kunde vi bara konstatera att det får bli en annan gång. Istället ett glas Cava på ett torg i närheten. Helt OK.


Absolut första vingården blev Masia Bach. Här står ett enormt slottslikande hus tomt där en ensam liten dam visa oss runt. Ägaren satt i möte med kom ut och hälsa, hans vänliga ton gjorde att vi kunde flyta runt på hans ägor i lugn och ro. Avslutade med vinprovning i stallet.


Freixinet var som en sorts tivoli. Stort och anpassat för att ta emot många turister. Likväl intressant att se. Enorm källare, minitåg som tog oss runt och helt ok kava på slutet. Vi valde att inte besöka Codorníu p.g.a. samma upplägg. Stora giganter som tvingat bönderna att odla vita druvor till cavaproduktion är inte alltid snälla. Däremot snälla bubblor i glasen. Torres skippa vi också, använde bara faciliteterna då blåsorna tryckte på.Natten spendera vi på ett underbart B&B strax utanför Torrelles de Foix. Här prova vi ett Albert I Noya vin, en solig kväll, på takterassen.


Bästa vingården var nog ändå Pares Balta. Ekologiska odlingar med får som betar ner på hösten. Sympatisk glidning, generöst med vin och härlig modern känsla.

Katalansk mat på syltor, bordsvin och en och anan öl fullbordade resan.

Annat vi ägna oss åt var konstruktionskoll, uppbindningsvarianter, beskärningstyper och radavstånd m.m.Kommentarer

  1. Härligt härligt! Gick förbi en vinbar i Lissabon för två veckor sen, det stog att de hade över 100 olika viner på glas från alla vindistrikt i Portugal. Tyvärr hade vi inte tid att gå inn och kolla närmare..

    SvaraRadera

Skicka en kommentar