SULA Vineyards


SULA Vineyards i Nashik Valley, 20 mil nordost om Mumbai (Bombay). Här frodas vinstockarna i den heta dagssolen, men något svalare nätterna. Vi befinner oss några hundra meter över havet och bara några hundra meter från den heliga dammen Gangapur Dam. Landskapet är fint och vyerna är enastående.

På väg (till fots i 3 km) mellan SULAs egna vinresort - Beyond och vineriet.

Vineriet är högst modernt och de stora ståltankarna blänker. Här pressas druvorna, både röda och gröna, för att sedan jäsas, filtreras och tappas på flaskor. En spännande och fin sak är att alla vinerna som lämnar SULA är helt vegetabiliska. Inga tillsatser i form av animaliska produkter. Här jobbar man med filtrering och gravitationen för att få klart vin. Bra för vegetarianer/veganer och djuren.

Odlingstekniken går mycket ut på att få upp vinrankorna en bra bit från marken, både för svalkan runt om vinstocken och arbetshöjden. Droppbevattningen går dagligen, till varje planta. Man håller rent och snyggt i raderna. Stockarna formas som Y för att exponera hela plantan mot solen. Bladen är mycket små på alla sorter vi tittar på, inte så konstigt när solen ger så mycket energi på en gång. Man har inga större bekymmer med skadedjur eller andra sjukdomar. Dock är det inte ekologiskt, men man besprutar bara vi behov, det vill säga som vår IP-odling, integrerad produktion inom jordbruket.


Här faller aldrig löven från stockarna. Det tropiska klimatet gör det möjligt att ta ut två skördar per år, men man avstår på grund av kvalitétskäl. I oktober klipper man tillbaka stockarna hårt för att stimulera nytillväxt och ny blomning.

Fullastad lorry på väg.SULA har varit först med mycket inom den indiska vinodlingen. Både Sauvignon Blanc- och Riesling-odlingarna är det första i sitt slag här.


Och hur smakar det då efter rundturen bland vinstockar och rostfria tankar? Jodå, gott. Samtliga viner är kraftigt kylda på grund av värmen, även de röda. Kanske inte alltid bäst temperatur, men det funkar faktisk ganska bra när solen strålar som den gör. Sen måste vi väga in miljön, tillfället och att vi ätit stark och kryddig mat den senaste månaden.

SULA Riesling 2010 doftar precis som Riesling ska göra, färgen och smakar är bra men det klingar av lite för snabbt i munnen. Men helt godkänt tycker vi.

SULA Blush Zinfandel 2010 är ett riktigt sommarvin. Rosevin som faktiskt smakar riktigt bra. Både färg, doft och smak håller sig inom ramarna för ett prisvärt vin.

SULA Sauvignon Blanc 2010 är precis som ett Sauvignon Blanc ska vara. Gräsigt, örtigt och frisk. Det håller inte Nya Zealand-klass, men får godkänt. Det passar fint i det tropiska klimatet. Hårt kylt och friskt i munnen.

SULA Chenin Blanc 2010. Faktiskt det första vi prova. Ett kraftigt vin med klar restsötma. Karakteristiskt. Passar fint till fördrink i mindre mängder.

SULA Dindori Reserve Viognier 2009. Inte riktigt karakteristiskt för druvtypen. Spännande men inte helt OK.

SULA Brut. Mousserande vin i glasen är alltid trevligt. Hårt kylt och ett litet glas räcker. Inte enastående, men friskt.

SULA Late Harvest Chenin Blanc. Ett hyffsat dessertvin. Skördas en månad senare och ger en mer komplex smak. Bra druvval.

SULA Dindori Reserve Zinfandel. Det bästa rödvinet på stället. Serveras som sagt lite för kallt, men det värms snabbt upp i handen och luften. Bra vin i sin enkelhet.

SULA Satori Merlot. Ingen höjdare. Här smakar det unket och inte alls bra.
Det finns fler vin på listan, men vi håller med ovanstående för denna gång. Dels för att hålla smaklökarna i schakt och dels för att vi inte vill riskera en baksmälla i 32°C värme.
Vi tackar SULA för en trevlig och proffsig provning. Deras " The Tasting Room" var fint inrett och innehöll allt man kunde önska.
Beyond Vinyard Resort. Helt nybyggt som invigdes i december 2010. Vi var bland de första gästerna. Lyxigt, välskött och fantastisk utsikt. Pool, balkonger och restaurang som servera bra mat. Man får låna cykel, gym eller betala en slant för härligt SPA. Planerar ni att resa hit? Boka i så fall redan nu för här kommer det bli vinturism och tjockt av nyfikna vinkännare.


Kommentarer