Vin på en ö i Grekland


Delar av Vinbacken Crew tog en semesterresa söderöver, till grekiska Tilos, för att pausa sommaren. Vi passade på att prova lite vin, med fokus på det lokala och enkla.


Ni har hört det förut; ska man dricka drycker som Retsina och Metaxa så är det på plats i produktionslandet det smakar bäst och gärna till den lokala maten. Det är väl så överallt här i världen för att smakerna ska harmoniera. Men som på alla resor tar man alltid något med sig hem och låter sig inspireras. Och ibland vill man lyfta fram kontrasterna som kan skapa nya möjligheter i köket. Vi fortsätter att samla på oss erfarenheter och här kommer en lite rapport.



Det finns många lokala varianter av druvor, men en som vi gillade var Athiri. Denna urgamla vitvinsdruva som odlas på många av de grekiska öarna passar fint i hettan med sin friska citruskaraktär, dock har den något lägre syra vilket kan göra den jolmig. Även Assyrtiko passar förträffligt, som bjuder på lite mer syra.
Det simpla sättet att servera vinet i tunna metallkaraffer, efter önskad mängd i kilo och små duralexliknande glas känns helt rätt. Så ska bordsvin komma fram på bordet. De få röda viner vi provade var bland annat troligtvis Mandilaria och kom ganska kylt, vilket också smakar bra i värmen.


Metaxa 7* var helt okej. Bra liten avec efter fräsch, vegetarsik mat och som sagt passade i sitt klimat och sitt sammanhang. Vi kände både honung, örter och hav i smak och doft. Fin cognacfärg.

Retsinan vi drack kom från C.A.I.R på Rhodos och var över förväntningarna. Även här är det öarnas kryddor och sol som återspeglas i vinet och gör det bra. Retsinans ursprung kommer från den kåda man använde för att försluta krusen man förvara vinet i för att inte låta syret förstöra det. Numera görs det på annat sätt, man tillsätter helt enkelt kåda från alleppotallen (Pinus halepensis) för att få fram den karakteristiska smaken. Någonstans hörde vi att det går en liter ren kåda till 5000 liter vin. Retsina passar fint som drink innan mat och då får man en känsla av värme, tallskog, hed, rosmarin, timjan, lavendel, pinje och medelhav.





Kommentarer