Skörden 2014!


Det vackra sensommarvädret var med oss denna fina skördehelg i Bassholma! Termometern visade + 27°C när vi prova Vinbackens Rosé 2013, så det passa fint med det välkylda vinet. Tyvärr finns det inte att tillgå i större mängd, utan de 2 liter som blev av vinskörden 2013, finns bara hälften kvar.

Det sägs vara det bästa Skånska vinåret hitintills och vi kan inte annat än hålla med. Visst, druvorna hade kunnat hänga kvar några dagar till men med risks för nattfrost, getingar och fåglar kunde vi inte vänta. Dessutom ska Vinbacken Crew iväg på (vin)resa ganska snart. (Mer om den senare i oktober)


Mogen Solaris vid husväggen. Totalt blev det ca. 5 liter Solaris must, med inslag av Phönixdruvor från Östra Sommarstadens kolloniområde, Malmö.
Efterarbetet i nanobryggeriet i Malmö. De Rondodruvor vi fick från Ärtholmens koloniområde kommer bli bra, färgen och syltigheten var påtaglig redan vid pressning. Vi lät skalen ligga i musten i 48 h för bästa resultat.


Alltid lika kul att klippa klasar!


Väldokumenterad skörd i år.


Handavstjälkning av Rondodruvor från Ärtholmens koloniområde, Malmö. (ca. 15 kg)Trampa druvor. Musten från Rondodruvorna rinner till. Det blev ca 10 liter!Vinjäst från Lalvin, brukar göra jobbet.Avslutar med lite växter; rödbladigt höstsilverax (Actaea simplex 'Brunette')
 och dess underbara doft......funkia (Hosta 'Purple Heart')...


...och våra kära sockerlönnan (4 st.) (Acer saccharum) som står lite och stampar, men börjar få sina fina höstfärger.


Kommentarer