I Ligurien, på gränsen mot Toscana - 27 september till 4 oktober 2014
En del i Vinbacken Crew brukar ge sig ut söderöver, under denna vecka på höstkanten, för att dyka ner i glasen och prova något nytt, men även återvända till favoriterna. En vingård vi inte hann med sist var Il Monticello, två bröder som gör vin enligt de biodynamiska metoderna. Första gången vi drack vinet var för ett par år sedan på en lite fin restaurang i närheten av själva vingården och vi blev lite av hänförda av upplevelsen. Vi tog nu kontakt med bröderna Alessandro och Davide och hade tur, samma dag vi ringde skulle det komma en drös amerikaner på besök så vi kunde hänga på.
Alessandro berättar om pressen som i stort sett pressar ut allt ur skalen för bästa färg och smak. Klumparna av kärnor och skal är nästintill torra när de lämnar pressen.
Det mesta vinet ligger på ståltank och man jäser de vita vinerna, främst Vermentino, på mycket låga temperaturer för att inte missta smak eller doft.
11 meter under markytan finns deras vinkällare. Denna byggdes 2007 och är lite av en sal. Här lagras bl.a. rött vin, främst Sangiovese-blandningar, i ektunnor, på makadambäddar. Här fick vi även prova deras bästa Vermentino som innehåller vin från tre skördar samma år! D.v.s. man skördar vid olika tidpunkter sedan blandar man vinet och på så sätt får man fram ett mer komplext vin.
Ett urklipp som har några år på nacken. Man börja på hobbynivå med 300 flaskor 1983, nu producerar man över 75 000 flaskor och har kunder över hela världen. Ofta tar Il Monticellos vin snabbtslut. Vi hade en fin timme på vingården och lärde oss en hel del om deras vinfilosofi. Man jobbar mycket nära naturen men den senaste teknologin, om det kommer bättre prylar byter man så fort det går, lika mycket hi-tec som lo-tec kan man säga, vilket blir en rätt bra kombination i slutändan.
Återbesök på en av Liguriens största vingårdar är Cantina Lvnae i närheten av Sarzana. Här jobbar man på ett helt annat sätt och har satsat på stora provsmakningar, turism och lättillgängliga viner för alla. Utbudet är stort och man gör allt från enkla Vermentinos till komplexa Sangioveseblandningar med t.ex. Merlot och Pollera Nera. Deras Alborola och Pigato är bra!
Det mest intressanta denna gången var en 100% Vermentino (Nektár 2009, passito), sen skörd som fått lufttorka lite och sedan har 40% av musten jäst i ekfat, resten i ståltankar. Ett intressant vin som hade bra Vermentinokaraktär men lite mer djup av sötman och syran. Det fick bli en flaska att ta med hem.
Det var inte mycket att se i själva odlingen så här års, men variationen är stor i Ligurien. Gränsen mot Toscana gör att många viner liknar Chianti medan de längre norrut har en helt annan karaktär som de i Cinque Terre. Det finns både slätter och berg och därefter ändras vinodlingen och vinet likaså. Nåja, ännu en vinresa i dessa fina områden och det blir lär bli fler...
De två tidigare resorna finns här:
och här:
Kommentarer
Skicka en kommentar