Björksavstappning 2016

För sjätte året i rad har vi nu tappat våra ståtliga björkar i Bassholma och på Vinbacken. Björk 2015 blev mycket lyckad och vi kunde inte motstå att än en gång tappa björksav för att göra lite jäst dryck. Timingen var perfekt, mitten av april brukare vara bra, så även 2016. Knopparna på björkarna var precis på g att slå ut och saven stod verkligen högt. Från klockan 19:00 fredag kväll till klockan 10:00 söndag fick vi ut 167 liter pinfärsk björksav från totalt 18 björkar. Lite av ett rekord faktiskt!Dryga 50 liter har levererats till Gunnarps Bryggeri och till vår samarbetspartner inom ölbryggning (https://sites.google.com/site/friskagunnarp/) för ännu ett Björksavsöl. Resterande liter kommer bli till en ny produkt vi aldrig provat förr, nämligen mjöd!


25,5 kilo honung från Ljungbyhed köptes och fördelades. Tillsammans med lite citronsaft och jäst hoppas vi nu nå nya höjder inom savdrycker.


Vinbackens nanovineri i Malmö har fått ny lokal med bra möjligheter till expansion och experiment.


Själva vinodlingen ser bra ut, vi håller nu ca. 100 stockar av Solaris och dess börjar bli grova, En del är inne på sitt 5:e ,6:e, eller 7:e år. Nytt fågelnät ska köpas in och vi har lagt ut ny skyddsduk mot ogräs och mer sten för att hålla den på plats samt bevara värmen. Våren känns bra och vi hoppas på en fin skörd i oktober.Kommentarer